Blog

Satmayı Planlamadan Önce Eski Mac'inizi Sıfırlama

Eski Mac'inizi satmak kolaydır, çünkü Apple cihazlarının tüm yeniden satış değeri tüm rakiplerini geride bırakır. Ancak, Mac'inizi satmadan önce sıfırladığınız kısım, bu biraz zor.

Zahmetli olmasına rağmen, tüm dikkatinizi sürece ayırmanız önemlidir. Sonuçta, değerli verilerinizi kaybetmek veya daha kötüsü bir başkasına aktarmak istemezsiniz. Bu kılavuz, Mac'inizi satışa hazırlamanıza yardımcı olacaktır; yedekleme, hizmetleri ve özellikleri devre dışı bırakma, fabrika ayarlarını geri yükleme, sabit sürücüyü silme ve macOS'u yeniden yükleme gibi tüm önemli adımları kapsar.

Mac'i Satmadan Önce Fabrika Ayarlarına Geri Yükleme

Kağıt üzerinde süreci üç geniş aşamaya ayırabiliriz - hazırlık aşaması, sabit diski silme ve macOS'u yeniden yükleme. Son ikisinde, işin çoğu Mac'iniz tarafından yapılacaktır; işlemler tamamlanırken talimatları ayarlamanız ve bir veya iki kahve yudumlamanız yeterlidir.

Hazırlık aşaması tüm dikkatinizi gerektirse de, örneğin yedekleme doğru yapılmazsa önemli belgeleri kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, eski Mac'inizi silmeye başlamadan önce derin bir nefes alın ve aşağıda belirtilen adımları dikkatlice izleyin.

Mac'inizi Satmadan veya Takas Etmeden Önce Yapılması Gerekenler

Yedek Oluşturuluyor

Bu hiç akıllıca değil, yedekleme, Mac'inizi silmeden önce ayrı ve gerekli bir adımdır. Çok karmaşık bir prosedür değil, Mac'te Time Machine kullanarak bir yedekleme oluşturmaya yönelik adımları zaten paylaştık.

Değerli verilerinizi korumanın bir başka yolu, verilerinizi doğrudan eski Mac'inizden yenisine aktarmaktır. Yedeklemenin çok zaman alabileceğini unutmayın, ancak işlemi hızlandırmak için terminal komutları aracılığıyla makine yedeklemesini hızlandırmak için hack'imizi kullanabilirsiniz.

Toplam sıfırlama sırasında bir yedekleme kaçınılmaz olsa da, herkes bu alışkanlığı düzenli olarak dahil etmelidir. Cihazlarınızı yedeklemek, verilerinizi öngörülemeyen kazalardan korur. Örneğin, Mac'iniz kaybolur ve siz Apple'ın Mac'imi Bul özelliği ile onu kurtarmaya çalışırken, zaten güncellenmiş bir yedeğiniz olduğu için Mac'inizi korumak için uzaktan silebilirsiniz.

Tüm Apple Hizmetlerinizin Yetkisini Kaldırın

Apple Kimliğinizle bir ekosistem yaratırsınız; burada tüm Apple cihazlarınız birbirine bağlıdır. Bu, sizin ve yeni sahibinin gizliliği için bir tehdit oluşturabilir, bu nedenle iTunes, iCloud, iMessage ve Photoshop gibi lisanslarını satın aldığınız tüm üçüncü taraf uygulamalarından çıkış yapın.

Ayrıca, Mac'i güvenilir cihazlarınızdan kaldırmayı unutmayın. Ayrıntılı eğitimler için Mac'inizin yetkisini kaldırma konusundaki eksiksiz kılavuzumuza göz atın. İsteğe bağlı olsa da, klavye, fare, hoparlör veya kulaklık gibi tüm Bluetooth cihazlarınızın eşlemesini kaldırmanız daha akıllıca olacaktır.

Bluetooth aygıtlarınızın eşlemesini kaldırmak için Apple logo sembolüne () gidin ve Sistem Tercihleri'ni seçin . Cihazların üzerine geldiğinizde Bluetooth'a tıklayın , cihaz adının yanında bir çarpı işareti (x) görünecektir. Diyalog penceresi sizden onaylamanızı istediği için Kaldırmak için çarpı işaretine tıklayın .

Sadece Mac'iniz için değil, tüm Apple cihazları için benzer adımlar atılmalıdır. İPhone'unuzu satmadan önce mutlaka yapmanız gerekenler için özel kılavuzumuza göz atın.

Satmadan Önce Eski Mac'inizi Silme

Mac'inizi satmadan önce silmenin en iyi yolu, sabit sürücünüzü silmek ve macOS'u yeniden yüklemektir. Mac Apple Store'unuzda üçüncü taraf uygulamalar bulunsa da, Mac fabrika ayarlarını geri yüklemek için oldukça kolay bir yol sunar.

Devam etmeden önce, lütfen yukarıda belirtilen adımların yerine getirildiğinden emin olun.

Aşama 1. Mac'inizi yeniden başlatın ve Apple logosunu görene kadar başlangıç ​​diski uyanırken Command (⌘) + R tuşlarını basılı tutun .

Adım 2. Mac şimdi macOS Recover'da önyükleme yapacak , verilen seçeneklerden tercih ettiğiniz dili seçin .

Aşama 3. Seçeneklerden Disk İzlencesi'ni seçin ve Devam'a tıklayın .

4. Adım. Menü çubuğundan Görüntüle'ye tıklayın ve Tüm Cihazları Göster'i seçin .

Adım 5. Kenar çubuğundan silinecek diski seçin ; başlangıç ​​diskinin varsayılan adı Macintosh HD'dir.

6. Adım. Menü çubuğundan Sil düğmesine tıklayın

7. Adım. Diyalog penceresinin Biçim bölümüne gidin ve sürücünüzün biçimine bağlı olarak APFS veya Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü) seçeneğini seçin .

8. Adım. Eğer Şema seçeneği mevcuttur, seçmek GUID Partition Map . Sonra ' Silme silme başlatın.

9. Adım. Süreç üzerinde bitti tıklama kez, biraz zaman alacaktır Disk Utility üstten ekranın sol köşesinde basıp Disk Utility çıkın açılır menüden.

Mac İşletim Sistemini Yeniden Yükleme

Çıktıktan sonra, Mac'inizi yeniden başlatmazsanız, Yardımcı Program penceresine geri yönlendirileceksiniz. Bu yöntem için Apple Kimliğinizi girmeniz gerekmeyeceğinden macOS'u Kurtarma Modu aracılığıyla yüklediğinizden emin olun.

Kurulum için sabit bir internet bağlantısına ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bir bağlantı varsa menü çubuğundan Wi-Fi'yi seçin.

Aşama 1. Mac'i yeniden başlatıyorsanız, istenen sonuç için Apple logosu görünene kadar aşağıda belirtilen tuş kombinasyonlarından birine basın.

  • Command (⌘) + R : Bu, Mac'inizde yüklü olan en son macOS sürümünü yükleyecektir.
  • Option + Command (⌘) + R : Bu, Mac'inizle uyumlu en son macOS'a yükseltilir.
  • Shift + Option + Command (⌘) + R : Bu, cihazınızla birlikte gelen orijinal macOS'i veya hala mevcut olan en yakın sürümü yükleyecektir.

Adım 2. Yardımcı program penceresi göründüğünde, macOS'u Yeniden Yükle veya OS X'i Yeniden Yükle'yi  seçin ve Devam'a tıklayın .

Aşama 3. Ekrandaki talimatı izleyin ve istendiğinde istediğiniz diski seçin .

4. Adım . Kur'a tıklayın ve kurulumun tamamlanmasını bekleyin. Yükleme sırasında Mac birkaç kez yeniden başlayacaktır.

Size bir ilerleme çubuğu gösterebilir veya ekran birkaç dakika boş kalabilir. Kapağı kapatmayın veya Mac'inizi uyku moduna geçirmeyin.

Adım 5. Tamamlandığında, Mac'iniz bir kurulum yardımcısına yeniden başlar. Yeni sahibin kurulumu kendi bilgileriyle tamamlamasına izin vermek için kurulumu tamamlamayın. Asistandan çıkmak için Komut (⌘) + Q tuşlarına basın ve Kapat'ı tıklayın .

Hepsi bu !!

Oturumu kapatma…

Mac'inizde ister satıyor, ister başkasına veriyor veya takas ediyor olun, verilerinizi ve kişisel bilgilerinizi başka birinin eline geçmekten korumak çok önemlidir.

Ayrıca okumak isteyebilirsiniz:

  • Mac'inizi bir Yedekten Geri Yükleme
  • Her Mac Kullanıcısının Denemesi Gereken En Yararlı macOS Terminal Komutları
  • Mac Mail Uygulamasında Yazı Tipi ve Renk Ayarları Nasıl Değiştirilir

Mac'inizi sıfırlarken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, yorum bölümünde yardım için bize ping atabilirsiniz.